Saturday, November 24, 2012

Semantik dan Pragmatik Bahasa Melayu


Kajian analisis komponen makna diasaskan oleh Katz dan Fodor dan diperluaskan oleh Jackson (1988) dan John Lyons (1995). Berdasarkan kajian ini, makna perkataan bukan sebagai unit konsep yang tersendiri tetapi sebagai himpunan yang terdiri daripada komponen makna dan komponen itu sendirinya merupakan ‘inti makna’ (Ruth Kempson 1991). 

Berdasarkan pernyataan di atas, berikan lima contoh perkataan dalam bahasa Melayu yang dapat dianalisis berdasarkan penggunaan analisis komponen makna. Huraian yang dikemukakan mestilah dianalisis dengan bantuan gambarajah bagi menjelaskan komponen makna bagi setiap perkataan tersebut.


Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :