Tuesday, March 18, 2014

Penghayatan Karya Agung MelayuHikayat Hang Tuah dan Salina (karya A. Samad Said) adalah dua buah karya agung yang amat tinggi nilainya, masing-masing mewakili zaman sastera klasik dan zaman sastera moden. 

Pilih salah satu karya tersebut dan bincangkan kekuatan karya berkenaan sebagai Karya Agung berdasarkan aspek-aspek yang berikut: 

a) Falsafah 

b) Estetika dan Kepengarangan 

c) Nilai Ilmu


Berdasarkan mana-mana karya agung yang anda bicarakan dalam Soalan Tugasan A di atas, bincangkan 2 (dua) aktiviti yang boleh dilaksanakan bagi menerapkan mana-mana aspek berkenaan ke dalam pengajaran Bahasa Melayu di peringkat sekolah rendah (pelajar tidak dikehendaki menyediakan persediaan mengajar untuk tugasan ini). 

Contoh aktiviti yang boleh dipilih adalah: 


 diskusi, 


 main peranan, 


 simulasi, 


 permainan bahasa, 


 sosio-drama, 


 bercerita 


 aktiviti lain yang bersesuaian
 
Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :