Friday, June 27, 2014

Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan


Sejak kebelakangan ini, kita telah melihat perkembangan teknologi telefon pintar dan tablet berkembang dengan pesat. Terdapat banyak aplikasi Android dan Apple Apps (iOS) yang berbentuk pendidikan telah dibangunkan dan ada diantaranya mungkin sesuai digunakan untuk Pengajaran dan Pembelajaran Berbantukan Komputer (PPBK). 

Oleh yang demikian, pelajar dikehendaki;

(a) Memilih satu aplikasi Android atau iOS yang sesuai untuk digunakan sebagai satu bahan PPBK di dalam kelas. Sediakan satu borang penilaian sumatif PPBK untuk mendapat maklumbalas daripada guru yang berkaitan dalam menilai aspek isi kandungan dan teknikal. 

(b) Sediakan satu laporan yang lengkap dengan menggunakan Microsoft Word untuk membentangkan dan membincangkan hasil dapatan. Analisis data yang dikumpulkan dan plotkan beberapa graf dengan menggunakan perisian Microsoft Excel.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan
Share this article :