Thursday, December 11, 2014

Ekonomi Politik Malaysia


1. Dengan merujuk kepada kemelut yang menimpa Malaysia Airlines (MAS) sejak akhir-akhir ini, bincangkan keberkesanan strategi mengawal selia ekonomi politik negara dengan menggunakan syarikat berkaitan kerajaan atau GLC ( government-linked companies).

2. Bincangkan pengaruh elit kapitalis dalam mencorakkan transformasi politik dalaman dan luaran tiga dari parti-parti berikut dengan merujuk kepada pengalaman mereka memegang kerajaan negeri-negeri yang disenaraikan:

a) Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di Sarawak

b) Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) di Sabah

c) Parti Tindakan Demokratik (DAP) di Pulau Pinang

d) Parti Islam SeMalaysia (PAS) di Terengganu

e) Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Selangor

3. Bahaskan kebaikan dan keburukan kepada ekonomi politik Malaysia sekiranya gabungan kesatuan-kesatuan sekerja seperti MTUC dan CUEPACS bersikap berkonfrontasi dengan pemerintah.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan
Share this article :