Thursday, April 23, 2015

Psikologi Organisasi (Organizational Psychology)


Bincangkan ilmu yang digunakan dalam sesuatu bidang usaha atau tugas. Pelajar dikehendaki melawat satu bidang usaha perindustrian ringan pembuatan makanan (contoh, karipap beku, kerepek, keropok lekor, kuih bahulu) atau lain-lain bidang usaha seperti penternakan ayam, kambing, ikan, pembuatan barangan (kasut, tekstil, alat ganti kereta), perkhidmatan (hotel, teksi, pelancungan) atau apa saja bidang pekerjaan. 

Bertemu bual bersama pengusaha bagi mendapatkan tugas yang mereka perlu laksanakan, ilmu pengetahuan yang mereka perlukan bagi menjalankan tugas tersebut dan cara mereka mendapatkan ilmu tersebut. Kemudian huraikan jenis ilmu yang mereka gunakan, sama ada ianya berbentuk eksplisit atau tasit. Beri cadangan bagaimana ilmu tersebut boleh dipindahkan kepada pengusaha atau pekerja lain. Tugasan ini hendaklah dilaksanakan secara kumpulan tidak lebih daripada tiga orang dan akan dihantar selewatnya pada hari peperiksaan terakhir.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :