Monday, November 23, 2015

Penghayatan Karya Agung Melayu


Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu) dan Hikayat Hang Tuah adalah dua karya agung Melayu klasik yang banyak memaparkan nilai kehidupan yang boleh dijadikan pedoman masyarakat masa kini. Begitu juga Salina (A. Samad Said) dan Ranjau Sepanjang Jalan (Shahnon Ahmad) dua karya moden yang turut memaparkan nilai kehidupan yang boleh menjadi pedoman masyarakat.

Dengan membandingkan sama ada karya ‘Sulalatus Salatin’ (Sejarah Melayu) dengan Hikayat Hang Tuah, atau Salina dengan Ranjau Sepanjang Jalan, bincangkan kebenaran pernyataan di atas berdasarkan aspek-aspek yang berikut:

a) Pemikiran

b) Pandangan Hidup


Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :