Monday, November 9, 2015

Seni Dalam Pendidikan


Penelitian terhadap lukisan kanak-kanak dibuat berdasarkan peringkat perkembangan mereka. Aktiviti kreatif kanak-kanak perlu sesuai dengan peringkat perkembangan bagi merangsang mental dan perkembangan kreatif kanak-kanak secara menyeluruh. 

Berdasarkan topik pilihan anda, cadang dan rancang sebuah program seni lukis dan seni reka bagi menjelaskan aktiviti kreatif seseorang kanak-kanak sekolah rendah. Program bagi aktiviti yang di rancang perlu memenuhi keperluan di bawah:

i. Menggunakan pelbagai kemahiran, media, teknik dan teknologi sebagai elemen ekspresi dalam sesebuah hasil seni.

ii. Untuk menerapkan nilai tambah dalam disiplin sains, teknologi dan mata pelajaran lain.

iii. Jangka masa program dirancang, sekurang-kurangnya 4 minggu pembelajaran disertai dengan objektif pembelajaran yang jelas.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :