Monday, December 28, 2015

Manusia dan Persekitaran


1. Mengikut Akta Kualiti Alam Sekeliling Malaysia (1974), alam sekitar atau persekitaran bermaksud faktor-faktor fizikal yang mengelilingi manusia. Ianya termasuk tanah, air, udara dan faktor-faktor biologi serta fizikal yang saling bergantung. Bincangkan peranan manusia dalam menjaga kelestarian alam sekitar dan pendekatan yang perlu diambil dalam memastikan alam sekitar tidak dicemari oleh pencemaran yang diwujudkan oleh manusia sendiri.


2. Masyarakat seharusnya dididik dan diterapkan tentang kepentingan alam ciptaan Tuhan bagi melahirkan masyarakat yang bersyukur dan menghargai segala nikmat yang diberikan. Bincangkan kepentingan alam sekitar dari perspektif agama masing-masing.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :