Saturday, February 4, 2017

Falsafah Politik


1. Bincangkan dan bandingkan konsep pemerintah (kerajaan) yang berasaskan kontrak sosial dalam penulisan Thomas Hobbes, John Locke, dan Jean Jacques Rousseau. Nyatakan juga pada pandangan anda idea siapakah adalah paling baik dan sesuai dipraktikkan dalam sistem demokrasi dengan memberikan hujah-hujah yang kukuh.

2. Konsep keadilan telah diolah dalam buku “The Republic” dan “Politics” yang masing-masing dikarang oleh Plato dan Aristotle. Bincangkan dan bandingkan idea-idea keadilan yang dikemukakan oleh kedua-dua ahli falsafah tersebut.

3. Dengan merujuk kepada buku “A Theory of Justice” oleh John Rawls dan buku “Anarchy, State, and Utopia” oleh Robert Nozick, bincang dan bandingkan konsep keadilan yang dikemukakan oleh kedua-dua ahli falsafah tersebut.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :