Saturday, May 4, 2013

AsiaTenggara Abad ke-9 hingga 18


1. Bincangkan kedudukan dan lokasi beberapa buah kerajaan awal di Asia Tenggara dipengaruhi oleh faktor geografi dan sumber alamnya. 


2. Kebanyakan kerajaan awal di Segenting Kra dan Kepulauan Asia Tenggara merupakan kerajaan maritim. Bincangkan kenyataan ini. 


3. Sejauhmana konsep mandala, devaraja, cakravatin dan tributari berfungsi di dalam sistem pemerintahan kerajaan awal di Asia Tenggara. 


4. Sejauhmana perkembangan dan pengaruh Hindu-Buddha terhadap perkembangan sosio-politik masyarakat yang wujud di Asia Tenggara. 


5. Bincangkan konsep hubungan antara golongan pemerintah dan yang diperintah dari aspek pengaruh India. 


6. Bandingkan ciri-ciri pengaruh India dan pengaruh China dalam pertumbuhan politi awal di kawasan tanah besar Asia Tenggara.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :