Wednesday, October 9, 2013

Program Kesihatan Sekolah


Program Efektif Kesihatan Sekolah

Bersumberkan daripada model-model utama dalam Promosi Program Kesihatan, jelaskan perkara-perkara utama berdasarkan perancangan model yang digunakan bagi menerangkan secara berstruktur mengenai perubahan / penekanan yang telah / ingin dilaksanakan di institusi pendidikan yang menjelaskan mengapa dan bagaimana model tersebut telah / mampu untuk membuat perubahan terhadap masalah tingkah laku kesihatan.

Perkara di bawah harus diberi penekanan yang utama semasa menjelaskan peranan model :

a. Pendekatan Komprehensif – pendekatan mengenai masalah kesihatan secara khusus dan bersifat kategorikal (contoh: masalah obesiti, kudis buta, malnutrisi)

b. Kolobrasi antara guru dan pelajar, masyarakat serta penglibatan pemberi perkhidmatan kesihatan.

Pastikan anda menerangkan komponen yang terdapat dalam model dengan membincangkan langkah dan sumbangan terhadap perubahan di dalam pengetahuan dan tingkah laku berkaitan kesihatan yang dicadangkan.

Langkah-Langkah Dalam Penyediaan Tugasan:

Anda boleh memasukkan gambar rajah untuk membantu menunjukkan bagaimana model itu terpakai kepada perubahan tingkah laku kesihatan.

i. Model serta penerangan harus berfungsi sebagai satu rangka kerja untuk memahami faktor-faktor yang boleh membantu atau menghalang anda dalam membuat perubahan tingkah laku yang dicadangkan.

ii. Menyediakan senarai rujukan gaya APA yang mengandungi semua sumber luar sah yang anda telah gunakan dalam menerangkan model.

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.
Share this article :