Thursday, August 10, 2017

Organisasi Dan Masyarakat


Pilih sebuah organisasi (kerajaan, swasta atau NGO) atau sekumpulan penduduk dalam sebuah komuniti di kampung atau bandar.

Pilih situasi di yang berlaku dalam organisasi atau sekumpulan penduduk. Situasi yang dibincangkan hendaklah berkait dengan salah satu dari senarai di bawah:

1. Kepimpinan
2. Infrastruktur
3. Teknologi
4. Sumber manusia
5. Globalisasi
6. Budaya

Situasi yang dibincangkan perlu menggunakan pendekatan salah satu daripada teori-teori sosiologi. Anda hendaklah memilih salah satu teori-teori ini iaitu Teori Konflik, Teori Evolusi, Teori Fungsionlisme Simbolik dan Teori Collective Behavior sebagai pendekatan dalam penulisan mengenai situasi yang dipilih.

Jika situasi yang dipilih tentang isu, anda hendaklah bincangkan juga cadangan penyelesaian isu tersebut.


Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan tips membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.Share this article :